jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Marchewkowe pęczotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To jednogarnkowe danie, a co za tym idzie jest szybkie i proste w przygotowaniu:). Polecam na chłodne jesienne dni - jest pożywne i bardzo smaczne!!

Marchewkowe pęczotto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe pęczotto

 

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe pęczotto
Marchew obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Tak przygotowaną miksujemy na puree. Pora oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Przysmażamy go na rozgrzanym oleju. Do obsmażonego dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. . Razem smażymy do momentu jak boczek się przytopi. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę. Dodany pęczak podsmażamy chwilkę. Kaszę podlewamy częścią buliony. W miarę jak będzie ona wchłaniała bulion dolewamy kolejne jego porcje. Pod koniec gotowania, dodajemy przygotowaną marchew. Na koniec pęczotto doprawiamy do smaku i dodajemy ser. Gdy ten się rozpuści danie porcjujemy. Podajemy je z podprażonymi pestkami z dyni.
Marchewkowe pęczotto
Marchew obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy
Marchewkowe pęczotto
Pokrojony por rumienimy, następ[nie dodajemy boczek
Marchewkowe pęczotto
gdy boczek się przetopi dodajemy kaszę.
Marchewkowe pęczotto
Pod koniec gotowania dodajemy purre z marchwi