agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Marchewkowe pole

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciasto marchewkowe

Marchewkowe pole

Składniki:

Marchewkowe pole

 

  • olej roślinny 1 szklanka
  • cukier 1,5 szklanki
  • jajka 3 szt
  • mąka 1 szklanka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 2 opak
  • marchewka starta 2 szklanki
  • orzechy posiekane 5 szt
  • słonecznik 5 łyżek
  • białka 1 sztuk

Sposób przygotowania:

Marchewkowe pole
Marchew wyszorować pod bieżącą wodą, oskrobać marchew i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ubić jajka z cukrem, do momentu aż jajka będą białe, pod koniec ubijania stopniowo dolewać olej. Do puszystej masy dodajmy mąkę i delikatnie mieszamy, następnie dorzucamy do ciasta startą marchewkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy posiekane drobniutko, cynamon i sól, delikatnie mieszamy. Ciasto marchewkowe pieczemy w wysokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy ziarnami słonecznika lub ziarnkami dyni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 -180 stopni C, na ok. 30-40 min. Po czym wyjmujemy ciasto i studzimy.