pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Marchewkowe pulpety parowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

robione w parowarze, bogate w witaminy

Marchewkowe pulpety parowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewkowe pulpety parowe

 

  • 500 g mięso mielone,
  • 4 marchewka,
  • 1/2 bułka czerstwa,
  • 1/2 szklanki mleko,
  • 1/2 łyżeczki bazylia otarta,
  • 1 łyżeczka pieprz ziołowy,
  • do smaku gomasio

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe pulpety parowe
W misce łączymy mięso mielone (najlepiej jakby miało niską zawartość tłuszczy, np. mięso wieprzowe z szynki) z marchewkami startymi na najmniejszych oczkach tarki oraz przyprawami: bazylią, pieprzem ziołowym i gomasio. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kulki, które następnie gotujemy na parze. Można podawać z ryżem, polane sosem pomidorowym.
Marchewkowe pulpety parowe
Uformowane kuleczki mięsne
Marchewkowe pulpety parowe
Parowane kuleczki
Marchewkowe pulpety parowe
Propozycja podania