mikidziuba

mikidziuba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Marchewkowiec.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marchewkowiec - smak piernika.

Marchewkowiec.

Składniki:

Marchewkowiec.

 

  • 3 szkl mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 szt jajka,
  • 1 szkl oleju,
  • 4 szt marchewki
  • 1 szkl cukru,

 

  • Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 125 g masła

Sposób przygotowania:

Marchewkowiec.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka). Po starciu marchewki musi być 2 ubite szklanki. Z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, dalej miksujemy.
Dodajemy resztę składników razem z marchewką i wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy ciasto ostygnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i wkładamy do lodówki.