2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Marchewkowiec z bakaliami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Popularne już ciasto tym razem w wersji z bakaliami...

Marchewkowiec z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowiec z bakaliami

 

  • 6 jajek
  • 2 szklanki czubate marchewki startej na tarce jarzynowej
  • 2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru ( ja dałam zwykły)
  • 1 torebka cukru waniliowego 16 g
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g wiórek kokosowych
  • cukier puder z młynka do oprószenia ciasta

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowiec z bakaliami
Jajka utrzeć z cukrem na puch,dodać marchewkę startą wcześniej na tarce jarzynowej,orzechy zmielić w blenderze ,mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia ,solą i przyprawą korzenną,dodać do masy i wymieszać na najniższych obrotach mikserem,na koniec wsypać bakalie i dodać wiórka kokosowe,wymieszać łyżką .Przelać do formy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawić do nagrzanego do 170* piekarnika i piec 35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić ciasto i posypać cukrem pudrem. Ja piekłam ciasto w foremce 21/30 cm.
Marchewkowiec z bakaliami
orzechy do masy mielimy w blenderze.....
Marchewkowiec z bakaliami
jaja ubijamy na puch dodajemy startą na grubej tarce marchew
Marchewkowiec z bakaliami
masę wymieszać z mąką i wiórkami dodać zmielone orzechy
Marchewkowiec z bakaliami
przełożyć ciasto do średniej formy i upiec