lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Marchewkowiec z orzechami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Te ciasto smakuje wyśmienicie, a pyszne dodatki robią swoje.

Marchewkowiec z orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marchewkowiec z orzechami

 

  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 300 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 350 g mąki
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • białko
  • orzechy włoskie 200 gram

 

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowiec z orzechami
1- Ubijam jajka do podwojenia objętości. 2-Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. 3 -Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. 4- Do powstałej masy dodaję marchewkę, orzechy, i delikatnie mieszam.5-Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i , delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 24 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 6-Piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.7- Po wystudzeniu ciasta polewam lukrem je i posypuje orzechami włoskimi .
Marchewkowiec z orzechami
Gotowe ciasto przestudzone wylewam lukier i posypuje orzechami

Tagi:

marchewka