SUPERPRZEPIS

Marchewkowo-dyniowe cebularze

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Marchewkowo-dyniowe cebularze

Do ciasta dodałam pure z marchewki i dyni oraz startą na tarce marchewkę, przyprawę bałkańską i siemię lniane. Cebularze były przepyszne.

Składniki:

Marchewkowo-dyniowe cebularze

 

  • Ciasto
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 ml pure z marchewki
  • 100 ml pure z dyni
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
  • Pozostałe składniki
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Marchewkowo-dyniowe cebularze

ETAP 1:

Marchewkowo-dyniowe cebularze
Do przesianej mąki dodać przygotowane składniki.

Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę, pure z marchewki i dyni, wyrabiać około 5 minut.

ETAP 2:

Marchewkowo-dyniowe cebularze
Dodać siemię, przyprawę i startą marchewkę.

Następnie wsypać przyprawę bałkańską, startą marchewkę i siemię lniane, wyrabiać jeszcze około 5 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Marchewkowo-dyniowe cebularze
Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i ułożyć na blasze.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, rozwałkować i wyciąć krążki o dowolnej wielkości.

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić na 10 minut.

ETAP 4:

Marchewkowo-dyniowe cebularze
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju i maśle.

Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić.

ETAP 5:

Marchewkowo-dyniowe cebularze

Gdy krążki z ciasta wyrosną dnem kubeczka zrobić wgłębienia. Brzegi ciasta posmarować mlekiem.

ETAP 6:

Marchewkowo-dyniowe cebularze

Włożyć porcję cebuli, posypać startym serem.

ETAP 7:

Marchewkowo-dyniowe cebularze

Blaszkę z cebularzami wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 15 minut.