Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Marchewkowy ryż :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie niby risotto - doskonały dodatek do II dania.

Marchewkowy ryż :

Składniki:

Marchewkowy ryż :

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewki

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowy ryż :
Dokładnie wypłukać ryż kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć . Zagotować bulion z masłem , marchewką i szczyptą kurkumy .Na wrzący wrzucić ryż .Zagotować ponownie odkryty . Przykryć i zmniejszyć gaz . Gotować pod przykryciem mieszając w trakcie kilka razy tak by marchew sie równo rozłożyła w ryżu przez 25 minut .Sprawdzić czy cała woda została wchłonięta przez ryż , jeśli nie to jeszcze kilka minut ogrzewać .
Jeśli mamy czas to tak ugotowany ryż dobrze jest zawinąć ( np. w koc ) i zostawić na 30 minut.
Podawać do drobiu, warzyw , ryb , drobiu gotowanego.
Można użyć bulionu warzywnego jeśli ma być w wersji bez mięsnej .
W zasadzie ryżu nie powinno się mieszać w trakcie gotowania bo gorzej sie gotuje , ale zależało mi by marchew sie równomiernie rozłożyła w ryżu .

Tagi:

ryż marchewka