gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Marcinek stracciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto Marcinek z kawałkami czekolady. Jest szybsze od tradycyjnego Marcinka z ciasta ucieranego. Polecam.

Marcinek stracciatella

Składniki:

Marcinek stracciatella

ciasto

masa

  • 2 śnieżki,
  • + mleko ( 2 szklanki),
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki żelatyny,

Sposób przygotowania:

Marcinek stracciatella
Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z masą. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy.

Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3. Wykładamy na całą blaszkę pierwszą cześć i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu kroimy na 2 części.

To samo robimy z resztą ciasta. Śnieżkę przygotowujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze śnieżką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.

Przekładamy placki masą Zostawiamy masy na boki i wierzch ciasta, smarujemy. Posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy. Smacznego !