Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Marmolada jabłkowa twarda

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Marmolada jabłkowa twarda

Składniki:

Marmolada jabłkowa twarda

 

  • 1,5 kg przecieru jabłkowego
  • 1 kg cukru, pół
  • laseczki wanilii do smaku.

Sposób przygotowania:

Marmolada jabłkowa twarda
Przecier jabłkowy odparować poprzez gotowanie w płaskim, szerokim rondlu, co chwila mieszając. Prze- cier wówczas zmienia konsystencję na coraz bardziej gęstą. Odchodzi w ten sposób ok. 1/3 początkowej ob- jętości przecieru. Przy końcu zagęszczania dodać cu- kier i marmoladę dogotować, dodając dla aromatu wa- nilię. Gotową, gorącą marmoladę umieszczamy w wy- gotowanych, gorących słoikach i szczelnie zamykamy. Po ostudzeniu, słoiki wstawiamy do spiżarni.