Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Marmolada twarda jabłkowo-malinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura JabłońskiegoSmaczne Przetwory Domowe

Marmolada twarda jabłkowo-malinowa

Składniki:

Marmolada twarda jabłkowo-malinowa

 

  • 1 kg przecieru jabłkowego,
  • 50 dag przecieru z malin,
  • 1 kg cukru.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Marmolada twarda jabłkowo-malinowa
Po zmieszaniu przecierów, należy je dla odparowania gotować w szerokim, płaskim garnku, co chwila mie- szając. Kiedy przecier stanie się już bardzo gęsty, do- dajemy cukier i wciąż mieszamy, gotując na małym ogniu. Czas gotowania po dodaniu cukru nie powinien być dłuższy jak 30 minut. Zwykle jest to ok. 20 minut. Gotową marmoladę rozlewamy do wygotowanych, go- rących słoików, szybko je zamykamy i po ostygnięciu umieszczamy w spiżarni.