Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Marmolada twarda śliwkowa (z węgierek)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Marmolada twarda śliwkowa (z węgierek)

Składniki:

Marmolada twarda śliwkowa (z węgierek)

 

  • 1 kg przecieru jabłkowego,
  • 70 dag przecieru ze śliwek,
  • 80 dag cukru.

 

 

Sposób przygotowania:

Marmolada twarda śliwkowa (z węgierek)
Przygotowujemy najpierw przecier z jabłek (jak w przepisie wyżej), następnie ze śliwek, oba przeciery łą- czymy i gotujemy na małym ogniu do odparowania do- statecznej ilości wody, aby marmolada nabrała właści- wej konsystencji. Przy końcu gotowania dodajemy cu- kier, mieszamy, dogotowujemy. Gotową, gorącą mar- moladę rozlewamy do wygotowanych słoików, które po ostygnięciu wstawiamy do spiżarni.

Tagi:

śliwki