Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marmolada z mniszka lekarskiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Syrop z mniszka lekarskiego tak nam zasmakował, że w tym roku postanowiłam zrobić z niego marmoladę. Była pyszna:)

Marmolada z mniszka lekarskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marmolada z mniszka lekarskiego

 

  • 80 g płatków mniszka lekarskiego
  • 1 szklanka soku z mandarynek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Marmolada z mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka lekarskiego przesypać do miski i odłożyć w zacienione miejsce na ok. godzinę, żeby wyszły wszystkie robaczki. Następnie z kwiatów wyskubać płatki (podałam wagę samych płatków). Z mandarynek wycisnąć sok, odmierzyć ok. 1 szklankę, przelać do garnka, dodać do niego cukier i cukier waniliowy, zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić płatki mniszka lekarskiego. Gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotować ok. 2 godziny.Ostudzić, zmiksować blenderem. Jeszcze raz zagotować. Gotować ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby marmolada się nie przypaliła. Ostudzić. Marmoladę przechowywać w lodówce lu zapasteryzować.
Marmolada z mniszka lekarskiego
Oskubane płatki z kwiatów mniszka lekarskiego.
Marmolada z mniszka lekarskiego
Sok z mandarynek zagotowany z cukrem i cukrem waniliowym.
Marmolada z mniszka lekarskiego
Płatki mniszka wrzucone do syropu mandarynkowego.
Marmolada z mniszka lekarskiego
Ostudzona masa z mniszka miksowana blenderem.