Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Marmurkowe pierogi z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi z różnym nadzieniem bardzo często goszczą na moim stole. Dzisiaj przygotowałam dwukolorowe pierogi z borówkami.

Marmurkowe pierogi z borówkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Marmurkowe pierogi z borówkami

 

Sposób przygotowania:

Marmurkowe pierogi z borówkami
Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli, masło rozpuszczone w ciepłej wodzie i śmietanę. Wymieszać łyżką lub nożem, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta zagnieść jasną a drugą połączyć z kakao i cynamonem. Oba kolory ciasta posiekać i razem połączyć, przykryć i odłożyć na 20-25 minut. Następnie rozwałkować, pokroić w prostokąty, ułożyć po kilka borówek i dokładnie zlepić. Partami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili zagotowania. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.
Marmurkowe pierogi z borówkami
Mąkę połączyć z jajkiem, wodą, masłem i śmietaną.
Marmurkowe pierogi z borówkami
Zagnieść oddzielnie ciasto w dwóch kolorach.
Marmurkowe pierogi z borówkami
Następnie siekając nożem połączyć oba ciasta.
Marmurkowe pierogi z borówkami
Tak przygotowane ciasto cienko rozwałkować.
Marmurkowe pierogi z borówkami
Pokroić w prostokąty, ułożyć umyte i osuszone borówki.
Marmurkowe pierogi z borówkami
Dokładnie zlepić i ugotować w osolonej wodzie.

Tagi:

dania pierogi