p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

marmurkowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sernik marmurkowy pod bezową pierzynką

marmurkowy sernik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

marmurkowy sernik

 

  • 1 kg twarogu lekki President,
  • 12 szt jajek,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 3 szkl. cukru,
  • 3 szt. cukru waniliowego,
  • 2 szt. budynie waniliowe,
  • 3/4 szkl. oleju,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 op. kolorowej posypki

 

Sposób przygotowania:

marmurkowy sernik
Ciasto: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy. Białkowa masa: 9 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1,5 szkl. cukru. Serowa masa: Mieszamy mikserem pozostałe składniki: ser, 9 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie, olej i mleko. Ostrożnie dodajemy białkową masę i łączymy masy. Odkładamy połowę ciasta do drugiego naczynia i dodajemy do niego 3 łyżki kakao, dokładnie mieszamy, Wykładamy ciasta białe i kakaowe na zmianę do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg i trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Beza: 3 białka ubijamy na sztywno, dodajemy szklankę cukru, smarujemy bezą ciasto, posypujemy kolorową posypką i wstawiamy na 15 minut do piekarnika o temp. 150 stopni. Ciasto wyjąć z piekarnika, nie dopuścić by beza ściemniała. Sernik jest najlepszy po 2 dniach od upieczenia.
marmurkowy sernik
wysmarowane bezą ciasto, posypujemy kolorową posypką i wstawiamy na 15 minut do piekarnika, beza nie może ściemieć.