Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Marurek serowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mazurek najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.

Marurek serowo-czekoladowy

Składniki:

Marurek serowo-czekoladowy

 

  • ciasto:
  • 30dag maki
  • 20 dag margaryny
  • 10dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Masa serowa:
  • 50dag białego sera
  • 30 dag cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 białka
  • olejek waniliowy
  • Polewa:
  • 20 dag cukru
  • 15 dag czekolady
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Marurek serowo-czekoladowy
Ciasto: połączyć wszystkie składniki, zagnieść kruche ciasto i na pół godziny włożyć do lodówki. Schodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na natłuszczonej blaszce o wymiarach 40 x 4 cm i podpiec na złoty kolor (20 minut w temp. 180C.
Masa serowa: ser zemleć, a następnie utrzeć z cukrem, olejkiem waniliowym i sokiem z cytryny.Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać, powstałą masę rozsmarować na podpieczonym spodzie. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 15 minut, w temp. 180C.
Polewa:W rondlu wymieszać wodę z cukrem i mieszając podgrzać, aby cukier się rozpuścił. Dodać czekoladę, mieszać gotować, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Upieczone ciasto polać polewą i dowolnie udekorować.