Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 699]

Marynata czosnkowo-śliwkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 90
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł każde mięso nabiera głębokiego smaku. Polecam.

Marynata czosnkowo-śliwkowa

Składniki:

Marynata czosnkowo-śliwkowa

Marynata na około 500-600g mięsa:

  • 1/4 szklanki oleju/oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu (płynnego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny (świeża lub suszona)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marynata czosnkowo-śliwkowa
W miseczce należy dokładnie wymieszać olej/oliwę z oliwek, płynny miód, ocet balsamiczny, powidła śliwkowe, czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę) oraz startą skórkę z cytryny (może być świeża lub suszona).

Mieszankę doprawić za pomocą soli i pieprzu.

Marynata nadaje się do mięsa przeznaczonego na grill lub pieczonego.

Tagi:

marynaty