Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Marynata do mies

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Marynata do mies wedzonych i z grilla, doskonala rowniez do marynowania szynki wielkanocnej przed pieczeniem.

Marynata do mies

Składniki:

Marynata do mies

 

  • Na marynate:
  • 1l wody.
  • 8 dkg soli.
  • 1 dkg saletry.
  • 2 dkg cukru.
  • 2-3 liscie laurowe.
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego.
  • .
  • Do nacierania:.
  • 1/2 lyz. herbacianej utluczonych gozdzikow .
  • 1/2 lyz. herbacianej utartej galku muszkatolowej.
  • 1/2 lyz. herbacianej ostrej papryki.
  • 1/2 lyz. herbacianej swiezo zmielonego kolorowego pieprzu.
  • 1 lyz. herbaciana Grazyny esencji kreolskiej.
  • spora garsc ulubionych posiekanych swiezych ziol: mieta, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn itp.
  • kilka zabkow duzego czosnku drobno posiekanego (ja uzywam duzo)

Sposób przygotowania:

Marynata do mies
Wode zagotowac z liscmi laurowymi i zielem angielskim.
Do goracej dodac sol, saletre i cukier, dokladnie wymieszac do rozpuszczenia skladnikow. Odstawic do ostudzenia.
Wszystkie skladniki wymienione w pozycji do nacierania wymieszac i natrzec nimi dokladnie mieso.
Pozostala mieszanke dodac do ostudzonej zalewy. Mieso ulozyc w kamionkowym garnku i zalac zimna zalewa.
Upewnic sie ze mieso jest dokladnie pokryte zalewa.
Przechowywac w lodowce albo zimnej piwnicy.

Mieso do wedzenia przygotowac 10 - 14 dni przed wedzeniem, przekladajac wszystkie kawalki miesa co drugi dzien.

Do grillowania albo pieczenia zamarynowac 1 - 2 dni wczesniej.

Tagi:

marynaty