Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Marynata uniwersalna do grzybów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna zalewa do grzybów marynowanych

Marynata uniwersalna do grzybów

Składniki:

Marynata uniwersalna do grzybów

 

  • Na 2 kg grzybów potrzeba:
  • 1 litr marynaty: wykonanej z:
  • 400ml wody,
  • 600ml octu winnego 6-procentowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • wiórki chrzanu,
  • po 10 ziaren ziela angielskiego ,pieprzu,gorczycy
  • 6 listków laurowych,
  • 6 goździków .

Sposób przygotowania:

Marynata uniwersalna do grzybów
Zagotowujemy najpierw wodę z przyprawami i na małym ogniu trzymamy przez pół godziny .Odstawiamy na cztery godziny. Znowu zagotowujemy,dodajemy sól,cukier,a na końcu wlewamy ocet. Po zagotowaniu odcedzamy . Na dno słoików kładziemy przyprawy ,na nich układamy grzyby i zalewamy gorącą marynatą zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem.