WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Marynowana cebulka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cebulka konserwowa do koreczków, sałatek, szaszłyków, czy jako ostra przekąska.

Marynowana cebulka na ostro

Składniki:

Marynowana cebulka na ostro

 

  • 2 kg małej cebulki
  • 2 szklanki octu
  • 5 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru
  • 3 łyżki pikantnej przyprawy do grilla

Sposób przygotowania:

Marynowana cebulka na ostro
Drobne cebulki, najlepiej tzw. ruska, czyli bardzo pikantne, obieramy. W dużym garnku gotujemy zalewę z octu, wody, cukru i pikantnej przyprawy grillowej. Gdy się zagotuje, wrzucamy cebulkę i gotujemy ok 10 min, aż cebulka zacznie zmieniać kolor i stanie się lekko szklista. Przekładamy ją wtedy razem z gorącą zalewą do wyparzonych wcześniej słoików i zakręcamy. Ustawiamy denkiem do góry, by się zawekowały. Gotowa do jedzenia jest już po kilku dniach.