misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Marynowana cielęcina z musztardą i wermu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Marynowana cielęcina z musztardą i wermutem....

Marynowana cielęcina z musztardą i wermu

Składniki:

Marynowana cielęcina z musztardą i wermu

 

  • 1/2 filiżanki oliwy z oliwek
  • 1/2 filiżanki soku z cytryny
  • 1/3 filiżanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 filiżanki wermutu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 2,5 kg cielęciny
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki stołowe świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki stołowe świeżo posiekanej mięty
  • 1 łyżka stołowa musztardy- dodatkowo
  • 60g masła

 

Sposób przygotowania:

Marynowana cielęcina z musztardą i wermu
Zmieszaj w misce oliwę, sok z cytryny, wino ,wermut, czosnek i musztardę, dodaj cielęcinę i odstaw na noc, żeby się zamarynowała. Przed pieczeniem cielęciny odcedź marynatę, wlej 1/4 filiżanki marynaty do naczynia, a resztę zachowaj. Włóż mięso do naczynia i piecz w piekarniku, w temperaturze 180stC przez około 190minut. Sos powstały podczas pieczenia połącz z resztą marynaty, wlej do garnka, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 3minuty. Dodaj skórkę z cytryny, rozmaryn, miętę, musztardę i masło. Mieszaj do momentu, aż masło się rozpuści. Przed podaniem pokrój cielęcinę na plastry, ułóż na półmisku, lub na talerzach, i polej sosem.

Tagi:

mięso danie