donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Marynowana dynia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dynia to niezbyt znane w Polsce warzywo, a szkoda bo ma wiele możliwości, oraz jest naprawdę pyszna!

Marynowana dynia

Składniki:

Marynowana dynia

 

  • 1 duża dynia-2kg
  • woda- 700ml
  • ocet-szklanka
  • cukier-15 łyżek
  • sól-2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Marynowana dynia
Od dyni wykrawam skórkę, usuwam środek, miąższ kroję w kostkę. układam ją w słoiku. Wlewam do garnka wodę, wsypuję cukier, ocet, sól i razem wszysto zagotowuje.

Zalewam naszą dynię zalewą. Następnie zakręcam słoki, pasteryzuję w wodzie przez 15 minut, wykładam słoiki i stawiam na zakrętce.

Odkładam na parę dni.

Smacznego.

Tagi:

dynia