Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Marynowana dynia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Małe kulki marynowanej dyni świetnie sprawdzą się jako dodatek do jesiennych sałatek, domowych wędlin i pasztetów.

Marynowana dynia

Składniki:

Marynowana dynia

 

Zalewa

  • 1l wody
  • 300ml octu
  • 100g cukru
  • 100g miodu
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Marynowana dynia
Dynię przekrój na pół, usuń nasiona i obierz ze skórki, tak oczyszczony miąższ pokrój w kostkę lub wydrąż z niego kulki.

Tak przygotowaną dynię przełóż do wyparzonych słoików a do każdego słoika wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek i gorczycę. W międzyczasie przygotuj zalewę, do garnka wlej wodę, ocet cukier, miód i sól, całość zagotuj.

Kiedy marynata lekko przestygnie zalej nią słoiki i mocno je zakręć, całość pasteryzuj 20 minut w garnku z wrzącą wodą.