EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Marynowana dynia z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dynia jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się w naszych warunkach i idealnie nadaje się do zrobienia przetworów. Ja proponuję marynowaną dynię z dodatkiem niezwykle aromatycznego cynamonu. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do mięs.

Marynowana dynia z cynamonem

Składniki:

Marynowana dynia z cynamonem

 

  • Składniki (na garnek o pojemności 5 litrów):

 

  • 3kg obranej dyni
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżka stołowa cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Marynowana dynia z cynamonem

ETAP 1:

Do wody dodać ocet, cynamon, cukier, sól, i wszystko zagotować. Dynię obrać, pozbawić pestek i oczyścić z włókien.
Miąższ z dyni pokroić w kostkę i dodać do gotującej zalewy. Gotować do momentu aż dynia będzie lekko miękka.
Dynię w zalewie przełożyć do przygotowanych słoiczków, zakręcić i pasteryzować około 5 minut. Smacznego.


Tagi:

dynia