szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

marynowana makrela

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

makrela marynowana w białym winie i warzywach

marynowana makrela

Składniki:

marynowana makrela

 

  • 6 filetów z makreli
  • 2 łyzki oliwy
  • 1/4 bulwy kopru włoskiego
  • butelka białego wytrawnego wina
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 korzeń petruszki
  • 8 ziaren pieprzu kolorowego
  • sól

Sposób przygotowania:

marynowana makrela
Pietruszke oczyścić, przekroić napół, marche oczyścić pokroić w plasterki, cebulę pokroic w krążki, koper włoski oczyścić , zetrzeć na tarce na o małych oczkach, czosnek posiekać.Skałdniki dodać do wina,zagotować na małym ogniu gotować 15 minut. Makrele ułożyć w garnku z oliwą, zalać winem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Wyjąć makrele i ostudzić, marynatę przecedzić. Z powrotem wrzucić do niej listki laurowe, zioła, dodać kilka ziarenek pieprzu . Zalać marynatą makrele i odstawić na noc. Rybe serwowac na zimno, udekorowan plasterkami cytryny