WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Marynowana ośmiornica

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo ciekawy sposób na przyrządzenie ośmiornicy. Marynowana w pikantnej zalewie z cebulką i chili.

Marynowana ośmiornica

Składniki:

Marynowana ośmiornica

 

  • 1 średnia ośmiornica
  • 2-3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Marynowana ośmiornica
Dokładnie oczyszczoną ośmiornicę kilkukrotnie zanurzamy we wrzątku na kilka sekund i wyjmujemy. Woda za każdym razem musi wrzeć. Następnie gotujemy do miękkości przez ok 50 minut. Studzimy i kroimy na małe kawałki.

Cebule i czosnek kroimy w plasterki.

Do garnka wlewamy wodę, ocet i olej. Dodajemy sól i płatki chili. Zagotowujemy, dodajemy cebulę i chwilę gotujemy.

Wrzucamy ośmiornicę, zagotowujemy i przekładamy do słoików.

Gotowa jest na 2-3 dzień.

Tagi:

przetwory