misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Marynowana papryka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna, chrupiąca marynowana czerwona papryka. Jest doskonała jako dodatek do sałatek, czy koreczków.

Marynowana papryka Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Marynowana papryka

 

 

 

  • Zalewa:

 

  • 2 l wody
  • 1 szkl cukru
  • 125 ml octu
  • 4 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Marynowana papryka
Do słoików dajemy po liściu laurowym, angielskim zielu, ząbku czosnku i połowie łyżeczki ziaren gorczycy. Papryki dokładnie myjemy, wycinamy gniazda nasienne oraz wszystkie białe błonki. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i wkładamy ściśle do słoików.

Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki dodajemy do nich po łyżce oleju i od razu zakręcamy.

Pasteryzujemy przez 7-8 minut po czym odwracamy słoiki do góry dnem do ostudzenia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Ilość zalewy oraz papryki można zwiększać lub zmniejszać.
Marynowana papryka
Papryki bardzo dokładnie myjemy pozbawiamy gniazd nasiennych
Marynowana papryka
Umyte i pozbawione nasion i błonek papryki kroimy na mniejsze kawałki
Marynowana papryka
Do każdego czystego słoika dajemy przyprawy
Marynowana papryka
Do słoików z przyprawami dajemy pokrojone papryki
Marynowana papryka
Do każdego słoika dodajemy po łyżce oleju
Marynowana papryka
Pasteryzujemy przez 7-8 minut
Marynowana papryka
Odwracamy do góry dnem do ostudzenia

Tagi:

papryka