sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dobra, krucha i zarazem soczysta pieczeń to ozdoba każdego stołu. Przygotowując pieczeń, szczególnie się staram, aby wyszła idealna, a przede wszystkim nie sucha.

Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym

 

  • Składniki na 8 porcji:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • suszone śliwki
  • suszone morele
  • sól, pieprz
  • parę listków szałwi i rozaryn
  • tłuszcz do podsmażenia

 

  • Marynata:
  • 1 cebula
  • 3 młode cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki wytwanego wina( u mnie białe)
  • 0,5 szklanki białego octu winnego
  • 2 listki laurowe
  • 4 goździki
  • pokruszone kawałki kory cynamonu
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

 

  • sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym
Mięso myjemy, osuszamy. Młodą cebulkę( wraz z zieloną cześcią), czosnek i cebulę siekamy w piórka. Do garnka wlewamy ocet, wino, dodajemy pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, goździki i kore cynamonu. Zagotowujemy. Dno naczynia, w którym mięso będzie się marynować wykładamy ½ poszatkowanej cebuli, kładziemy mięso, okładamy plasterkami czosnku, zieloną cebulką i reszta cebuli. Zalewamy gorącą marynatą, czekamy aż lekko ostygnie i wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. Staramy się aby mieso było w całości przykryte marynatą. W przeciwnym razie należy je co jakiś czas przewracać. Suszone owoce wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i pozostawiamy na 2 h do napęczniena. Owoce powinny być zupełnie zakryte. Zamarynowany schab wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy z przodu pieczeni kieszen( nie przecinamy na wylot). My lubimy dużo owocow, więc kieszen była szeroka, pozostawiłam tylko ok 1,5 cm margines od brzegów pieczeni. Odsączamy owoce, sok zachowujemy. Owoce nakładamy do środka kieszeni. Kieszeń zamykamy szpilkami, lub zaszywamy białą nicią. Mięso z zewnątrz solimy i pieprzymy. W brytwannie rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Podlewamy wodą, dodajemy pozostałe owoce( jeśli zostaly), szałwię, rozmaryn i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy przez około 2 h, w zależnosci od wielkości pieczeni, co jakis czas sprawdzamy czy należy uzupelnić sos. Przez pierwsze 1,5 h pieczemy pod przykryciem, a ostatnie 30 minut bez. Upieczone mięso wyjmujemy z brytfanny, trzymamy w cieple. Sos przecieramy przez sitko( można zmiksować owoce lub zostawić je luzem w sosie), ponownie wlewamy do brytfanny, doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy łyżką mąki rozmąconą w 1/3 szklanki zimnej wody. W razie potrzeby sos solimy i pieprzymy. Mięso kroimy na plastry podajemy z sosem z pieczeni i pieczonymi ziemniakami. Z reguły pieczeń przygotowuję wieczorem, a zimną wstawiam do lodówki. Po nocy w lodówce pięknie zastyga i dobrze sie kroi.
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym
Mięso myjemy, osuszamy. Młodą cebulkę( wraz z zieloną cześcią), czosnek i cebulę siekamy w piórka. Do garnka wlewamy ocet, wino, dodajemy pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, goździki i kore cynamonu. Zagotowujemy. Dno naczynia, w którym mięso b
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym
Suszone owoce wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i pozostawiamy na 2 h do napęczniena. Owoce powinny być zupełnie zakryte.
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym
Zamarynowany schab wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy z przodu pieczeni kieszen( nie przecinamy na wylot). My lubimy dużo owocow, więc kieszen była szeroka, pozostawiłam tylko ok 1,5 cm margines od brzegów pieczeni. O
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym
W brytwannie rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Podlewamy wodą, dodajemy pozostałe owoce( jeśli zostaly), szałwię, rozmaryn i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy przez o