klemens

klemens

Szef Kuchni
[Przepisów: 69]

Marynowane buraczki z papyką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniały przepis od babci ANNY.

Marynowane buraczki z papyką

Składniki:

Marynowane buraczki z papyką

 

  • 3 kg buraczków
  • 1 kg papryki
  • 0,5 kg cebuli

 

  • ZALEWA
  • 1 szklanka cukry
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Marynowane buraczki z papyką
Buraki gotujemy w skórce około 20 min.(staramy się nie rozgotować ich za bardzo bo zrobi się papka). Czekamy do wystygnięcia i obieramy je zez skórki a następnie ścieramy na grubej tarce dodając pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w półksiężyce cebulę. Wszystkie składniki zalewamy wcześniej przygotowaną i dobrze wymieszaną zalewą. Tak przygotowane buraczki nakładamy do słoików i pasteryzujemy w temp.około 90 stop.C. przez 15-20 minut.SMACZNEGO.