kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Marynowane opieńki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

naprawdę smaczne grzybki i szybko się je zbiera...

Marynowane opieńki

Składniki:

Marynowane opieńki

  • opieńki 2 - 3 kg
  • 4 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • przyprawy:
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • ziele angielski
  • pieprz ziernisty
  • listek laurowy
  • cebula

Sposób przygotowania:

Marynowane opieńki

Opieńki czyścimy, płuczemy dokładnie i gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Odsączamy na sicie. Zalewę zagotowujemy i zalewamy dobrze odsączone grzyby w słoikach. Na wierzch słoików dodać jeszcze po 2 plasterki cebuli wcześniej przelanej gorącą wodą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20 minut.

Redakcja poleca:

Tagi:

opieńki