olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Marynowane opieńki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Opieńki marynowane są stosunkowo proste w przygotowaniu, natomiast na stole stanowią bardzo smakowity dodatek.

Marynowane opieńki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane opieńki

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowane opieńki
Opieńki przebieram, a następnie przekładam do sita i opłukuję. Grzyby odsączam z wody. Opieńki wkładam do gotującej się z solą wody i gotuję je przez około 15 minut. Następnie grzyby odcedzam i zalewam szklanką octu, po czym duszę je na niewielkim ogniu. Pozostały ocet wlewam do oddzielnego rondla, dodaję do niego ziarenka pieprzu, ziela angielskiego po czym gotuję przez 10 minut. Odsączone grzyby umieszczam w słoiku do ¾ objętości, następnie dodaję oliwę i wlewam zalewę. Słoiki z grzybami zakręcam i ustawiam do góry dnem. Następnie odwracam słoiki i wstawiam do zimnego pomieszczenia. Po upływie kilku dni opieńki nadają się do spożycia. Podaję je w miseczce.
Marynowane opieńki
Opieńki przebieram, a następnie przekładam do sita i opłukuję.
Marynowane opieńki
Pozostały ocet wlewam do oddzielnego rondla, dodaję do niego ziarenka pieprzu, ziela angielskiego po czym gotuję przez 10 minut.
Marynowane opieńki
Odsączone grzyby umieszczam w słoiku do ¾ objętości, następnie dodaję oliwę i wlewam zalewę. Słoiki z grzybami zakręcam i ustawiam do góry dnem.
Marynowane opieńki
Następnie odwracam słoiki i wstawiam do zimnego pomieszczenia.