toffik

toffik

Kucharz
[Przepisów: 14]

Marynowane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczarki smakują jak te ze sklepu.

Marynowane pieczarki

Składniki:

Marynowane pieczarki

 

 

  • MARYNATA:

 

  • 250ml octu 10%
  • 750ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • liść laurowy angielskie ziele i cebula według uznania

Sposób przygotowania:

Marynowane pieczarki
Pieczarki opłukać. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli i łyżkę octu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
Ja gotuję grzyby partiami, bo mam 5l garnek. Za każdym razem wlewam świeżą wodę i łyżkę soli i octu. Pieczarek przed gotowaniem jest pełny garnek, natomiast już po pięciu minutach pieczarki niesamowicie się kurczą i stają się znacznie mniejsze.
Gorące grzyby wystarczy zalać przygotowaną marynatą i wtedy nie trzeba pasteryzować. Mnie jednak nigdy nie udało się tego dokonać więc, gdy zaleję zimne grzyby gorącą marynatą, pasteryzuję około 10 minut.

MARYNATA:

Wszystkie składniki marynaty gotujemy od momentu zagotowania przez 5 minut. Następnie marynatą zalewamy pieczarki. Do każdego słoika warto przed zalaniem marynatą dodać kilka ziaren gorczycy.
Jeśli zalewy zabraknie, to na tych samych zasadach trzeba jej po prostu dorobić odpowiednią ilość.