WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Marynowane pomidorki na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mocno pikantny dodatek do wędlin na zimno i do sałatek. Marynowane pomidorki koktajlowe w pikantnej zalewie z chili.

Marynowane pomidorki na ostro

Składniki:

Marynowane pomidorki na ostro

 

  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 2-3 papryczki chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Marynowane pomidorki na ostro

Pomidorki

Marynowane pomidorki na ostro
Wybieramy kształtne pomidorki dobrze wybarwione.

Dojrzałe pomidorki koktajlowe dokładnie płuczemy i po osuszeniu układamy dość ciasno w wyparzonych dokładnie słoikach.

Przyprawy

Marynowane pomidorki na ostro
Do każdego słoiczka wkładamy czosnek i papryczkę.

Do każdego słoiczka dokładamy po sporym kawałku pokrojonej papryczki chili i 3-4 plasterki obranego czosnku.

Zalewa

Marynowane pomidorki na ostro
Mieszając doprowadzamy do wrzenia zalewę.

Z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy zalewę do pomidorków.

Słoiki

Marynowane pomidorki na ostro
Słoiki możemy też pasteryzować ok 10 minut.

Do każdego słoiczka z pomidorkami wlewamy wrzącą zalewę, zakręcamy dokładnie i odstawiamy do góry dnem, by się zawekowały. Dobre są już po 2-3 dniach.