czarnakawa

czarnakawa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Marynowane smazone sledzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cos dla milosnikow sledzika

Marynowane smazone sledzie

Składniki:

Marynowane smazone sledzie

 

  • 12 spawionych swiezych sledzi (bez glowy i pletw)
  • sol
  • 10 dag maki
  • szklanke octu winnego
  • 6 dag masla
  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • pol lyzeczki cukru
  • po 20 dag czerwonej i bialej cebuli

Sposób przygotowania:

Marynowane smazone sledzie
Sledzie oplucz pod biezaca woda i osusz. Lekko oprosz je sola, takze wewnatrz, nastepnie otocz w mace. Na patelni rozgrzej maslo, dodaj szczypte soli i usmaz sledzie na zloty kolor. Wyjmij je, odczekaj az wystygna. Uluz ryby w szklanym sloju. Wlej do garnka szklanke wody, ocet winny i wloz listki laurowe, ziarna ziela angieskiego oraz pieprzu. Wsyp cukier. Zagotuj marynate. Cebule obierz i pokroj w krazki. Wloz ja na 3 minuty do gotujacej sie marynaty. Potem odstaw ja na 10 minut zeby ostygla. Marynate z cebula wlej do sloja ze sledziami. Ryby powinny byc w niej calkoicie zanurzone. Kiedy zalewa ostygnie, szczelnie zamknij sloj i wstaw do lodowki.

Tagi:

beza mak bezy