Marynowane winogrona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Marynowane winogrona są doskonałym dodatkiem do wędlin, pieczonych mięs oraz serów. Można je również wyjadać prosto ze słoika.

Marynowane winogrona

Składniki:

Marynowane winogrona

 

  • 2 kg winogron
  • 500 ml octu winno-jabłkowego (6%)
  • 1,5 litra wody
  • 1 kg cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu

Sposób przygotowania:

Marynowane winogrona
Winogrona oberwać z gałązek, umyć, osuszyć i ułożyć dość ciasno w wyparzonych słoikach. Wodę zagotować z cukrem, laskami cynamonu i anyżem. Po zagotowaniu dodać ocet i ponownie zagotować. Gorącą zalewę przelać do słoików z winogronami. Zakręcić słoiki wyparzonymi pokrywkami. Pasteryzować ok. 20 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyciągnąć, ustawić do góry dnem i ostudzić. Następnie odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 dni. 

Tagi:

winogrona