p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Marynowanie smażone kanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Alternatywa dla grzybów marynowanych - pyszne kanie smażone i marynowane!

Marynowanie smażone kanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowanie smażone kanie

 

Sposób przygotowania:

Marynowanie smażone kanie
Jajka wymieszać z mlekiem i 1 łyżeczką przyprawy do dań, drugą łyżeczkę przyprawy wsypać do bułki tartej w której będziemy panierować kanie. Oczyszczone grzyby maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy je na rumiano z obu stron na oleju, większe kanie kroimy na ćwiartki i wkładamy do 3 litrowych słoi. Przygotowujemy marynatę w proporcji 1 szklanka octu 10%, 5 szklanek wody i wlewamy do garnka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, doprawiamy 1 łyżeczką soli i 2 łyżeczkami cukru, dodajemy 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe i zagotowujemy mieszankę, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Wrzącą marynatą zalewamy kanie w słojach wraz z cebulą i zielem, nie wkładamy tylko liścia laurowego, dokładnie zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce jak i w jakimś chłodnym miejscu.
Marynowanie smażone kanie
Oczyszczamy kanie na powierzchni i odcinamy korzenie
Marynowanie smażone kanie
Jajka wymieszać z mlekiem i 1 łyżeczką przyprawy do dań
Marynowanie smażone kanie
przygotowujemy marynatę z octu, wody, cebuli i przypraw
Marynowanie smażone kanie
Wrzącą marynatą zalewamy kanie w słojach wraz z cebulą i zielem