Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Marynowany camembert wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Marynowany ser z biała pleśnią w oryginale nazywa się to Nakladany Hermelin. Do tego zimne piwo i krakersy lub precle.

Marynowany camembert wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowany camembert wg Buni

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowany camembert wg Buni
Camembert przekroić na 2 lub 3 krążki ( zależy od grubości serka). Na dno pojemnika o średnicy odrobinę większej niż ser wlać 3 łyżki oleju. Włożyć pierwszy krążek camemberta. Posypać szczyptą soli, pieprzu, papryki i kminku. Obłożyć 1/3 pokrojonej w plasterki cebuli. Przykryć drugim krążkiem sera - docisnąć. Ponownie posypać szczyptą soli, pieprzu, kminku i papryki i obłożyć cebulą. Przykryć ostatnim krążkiem sera. Zalać olejem tak by całkowicie zakrywał ser. Włożyć rozmaryn, liście laurowe, pieprz ziarnisty. W luźne miejsca ułożyć resztę pokrojonej cebuli. Odstawić zamknięty pojemnik do lodówki na 2 dni. Po 2 dniach dołożyć musztardę i odstawić na jeszcze 2 dni. Podawać z krakersami , piklami, obwarzankami do piwa lub bez niego. * W oryginale nie występuje kminek i musztarda, a jest czosnek. Ponieważ czosnku ostatnio nie mogę jakoś jeść , dodałam kminek który uwielbiam i musztardę dla ostrości. ** Jeżeli robimy większą porcję po prostu zwiększamy ilość składników i układamy serki na sobie w większym pojemniku.
Marynowany camembert wg Buni
Ser camembert przekroić na 2 lub 3 plastry
Marynowany camembert wg Buni
Ser posypać sypkimi przyprawami i przykryć następnym krążkiem ( ten teżposypać przyprawami)
Marynowany camembert wg Buni
Do sera dodać pozostałe przyprawy i zalać olejem-zostawić na 2 dni
Marynowany camembert wg Buni
Dołożyć musztardę z całymi ziarnami gorczycy i zostawić znów na 2 dni