zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Marynowany kurczak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Na obiad serwujemy dzisiaj kurczaka w białym wytrawnym winie

Marynowany kurczak

Składniki:

Marynowany kurczak

 

  • 1 kurczak
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu po staropolsku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ostu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania:

Marynowany kurczak
Kurczaka umyć, pokroić na kawałki i wrzucić do wysokiego naczynia. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut aby smaki się przegryzły. Po tym czasie zalać mięso zalewą, powinno być nią przykryte i odstawić na godzinę. Piec 45 minut w temperaturze 185 stopni.