szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Marynowany łosoś z sosem musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Marynowany łosoś podany z sosem musztardowym jest wykwintną przystawką na uroczystą kolację.

Marynowany łosoś z sosem musztardowym

Składniki:

Marynowany łosoś z sosem musztardowym

 

  • 1 kg surowego łososia
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • pęczek koperku
  • SOS
  • 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 3 łyżki usiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Marynowany łosoś z sosem musztardowym
Łososia odfiletować, skórkę zostawić i osuszyć. Wymieszać cukier, sól i grubo zmielony pieprz. Połową mieszanki natrzeć filety od środka i złożyć, resztą natrzeć skórki. Rybę owinąć folią aluminiową włożyć do torby plastikowej i związać. Włożyć do lodówki na 2 doby. Zeskrobać przyprawy i odciąć skórkę. Mięso pokroić w cienkie plastry.Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć, podawać obok łososia którego podajemy skropionego cytryną.

Tagi:

sosy