mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Masa chałwowa do tortu czy ciasta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smakowita. mało spotykana masa chałwowa która nada niesamowity smak każdemu ciastu, idealna dla osób lubiących słodkości.

Masa chałwowa do tortu czy ciasta   Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masa chałwowa do tortu czy ciasta

 

  • Chałwa-50 dag (ja użyłem waniliowej)
  • spirytus-1 kieliszek
  • mleko-3 szklanki
  • żółtka jaja-6 sztuk
  • mąka ziemniaczana-3 płaskie łyżki
  • Masło-3 kostki
  • cukier waniliowy-2 sztuki

Sposób przygotowania:

Masa chałwowa do tortu czy ciasta
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Następnie dodajemy szklankę mleka i mąkę. Mleko , które nam zostało zagotowujemy i do wrzącego mleka dodajemy masę która nam powstała z żółtek. Gotujemy budyń i studzimy go. Mikserem ucieramy masło, dodając kawałek po kawałku na pulchną masę do której łyżką dodajemy powoli budyń już wystudzony ciągle miksując. Ostatnim elementem jest dodanie pokruszonej chałwy i spirytus. Miksujemy. Ja miksowałem dłużej aby chałwa ładnie połączyła się z masą.
Masa chałwowa do tortu czy ciasta
ucierane masło i dodawanie po trochu budyniu
Masa chałwowa do tortu czy ciasta
dodawana pokruszona chałwa waniliowa do masła
Masa chałwowa do tortu czy ciasta
zmiksowana z masłem i budyniem masa chałwowa