anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Masa cukrowa do tortów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lukier plastyczny zwany jest również masą cukrową, ja przygotowuję go zawsze sama można go barwić na dowolny kolor.

Masa cukrowa do tortów

Składniki:

Masa cukrowa do tortów

 

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 70 ml wody
  • około 500-700 g cukru pudru
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Masa cukrowa do tortów
Wodę zagotować rozpuścić w niej dokładnie żelatynę, następnie dodawać po łyżeczce glukozę i wymieszać. Do miseczki wsypać połowę cukru i wlać żelatynę dodać aromat i wymieszać łyżeczką. Cukier puder wysypać na stół wlać mieszankę z miski i dokładnie zagniatać aż przestanie się kleić dlatego ilość cukru pudru jest do ustalenia w czasie przygotowania. Przygotowaną masę wałkować bardzo cienko i wykładać na tort. Można z niej również robić kwiaty.