mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Masa cukrowa wg Mychy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taką masą można dekorować torty, ciasta i cupcakes.

Masa cukrowa wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa cukrowa wg Mychy

 

  • ok. 80 dag cukru pudru
  • 50 g glukozy spożywczej (w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny Planta lub Palma
  • olejek pomarańczowy lub cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Masa cukrowa wg Mychy
Żelatynę wsypuję do szklanki i zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia na ok. 5 minut. Następnie podgrzewam napęczniałą żelatynę nad parą wodną (lub w mikrofalówce ok. 40 sekund) do rozpuszczenia, nie doprowadzam do zagotowania. Do rozpuszczonej, ciepłej żelatyny wsypuję glukozę, mieszam, ale już nie gotuję. Dodaję miękką margarynę Plantę (lub Palmę). Zdejmuję miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Wtedy dodaję olejek. Cukier puder dokładnie przesiewam przez drobne sitko. Otrzymaną papkę stopniowo łączę z przesianym cukrem pudrem, wyrabiam aż masa będzie plastyczna. Cukier puder dosypuję do mieszanki powoli, stopniowo, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaję więcej cukru, a jeśli jest zbyt sucha dodaję Plantę. Gotową masę cukrową wałkuję na blacie posypanym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną. Blat i wałek można także posmarować oliwą, dzięki czemu ozdoby będą miały ładny, delikatny połysk. Rozwałkowaną masę przenoszę na tort i ozdabiam go. Niepotrzebne skrawki odcinam. Z resztek masy wykonuję mniejsze ozdoby. Ozdoby ładnie twardnieją.
Masa cukrowa wg Mychy
Do rozpuszczonej żelatyny dodaję glukozę, mieszam
Masa cukrowa wg Mychy
Na koniec dodaję do mieszanki margarynę Plantę
Masa cukrowa wg Mychy
Masę zabarwiam za pomocą barwników i wycinam dowolne kształty
Masa cukrowa wg Mychy
Dekoracje z masy cukrowej pozostawiam w temp. pokojowej aby dobrze wyschły