Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

masa czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodka masa. bardzo lubię ją robić

masa czekoladowa

Składniki:

masa czekoladowa

 

  • 3/4 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 szkl mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oliwy
  • 25 g koniaku

Sposób przygotowania:

masa czekoladowa
Mleko zagotować. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać wszystko. Kakao i mleko w proszku połączyć. Wsypywać je powoli do gotującego się posłodzonego mleka, ciągle mieszając (inaczej utworzą się grudki). Chwile pogotować. Następnie zdjąć z ognia. Ciągle mieszać. Stopniowo wlewać oliwę. Gdy to się zmiesza, wlać koniak i znów mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tagi:

masa ciasto