Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Masa kajmakowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mleko wlać do płaskiego rondelka, wsypać cukier, cukier waniliowy i cały czas

Masa kajmakowa

Składniki:

Masa kajmakowa

 

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Masa kajmakowa
Mleko wlać do płaskiego rondelka, wsypać cukier, cukier waniliowy i cały czas mieszając gotować do chwili, aż wytworzy się gęsta, jasnobrązowa masa. Rondelek z ugotowaną masą mleczną zdjąć z ognia. W misce utrzeć masło, a gdy stanie się puszyste, dodawać, stale ucierając, po łyżce schłodzonej masy.