betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Masa kawowa do ciast i tortów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny przepis stosowany do przekładania tortów przez babcię - kucharkę z długim stażem :) i resztę mojej rodzinki.

Masa kawowa do ciast i tortów

Składniki:

Masa kawowa do ciast i tortów

 

  • 50 dag masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 dag kawy ziarnistej
  • 1/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Masa kawowa do ciast i tortów
Na parze dokładnie ubić jajka z cukrem. Następnie ostudzić. Zaparzyć kawę w 1/3 szklanki wody. Utrzeć tłuszcz i połączyć z masą jajeczną, dalej ucierać. Wlać mocny napar z kawy, wymieszać. Przełożyć tort, ciasto i schłodzić. Polecam. *Ciasto biszkoptowe można nasączyć naparem z 1,5 szklanki herbaty z cytryną i 2 łyżkami cukru.

Tagi:

kawa