marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Masa koniakowa do tortów.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mleko zagotować.Żółtka utrzeć z cukrem,mąką ziemniaczaną i koniakiem na pulchną masę.Masę żółtkową zagęścić na parze.Ostudzić,dodać masła.

Masa koniakowa do tortów.

Składniki:

Masa koniakowa do tortów.

 

  • 15 dkg.masła,
  • 15 dkg.cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 duży kieliszek koniaku,
  • 1/4 l.mleka lub śmietanki,
  • 1 dkg.mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Masa koniakowa do tortów.
Mleko zagotować.Żółtka utrzeć z cukrem,mąką ziemniaczaną i koniakiem na pulchną masę.Do masy żółtkowej,dolewać po trochu
gorącego mleka.W rondelku na brzegu płyty lub na parze zagęścić
żółtka,ostudzić w zimnej wodzie,często mieszając.Masło utrzeć na
pulchną masę,połączyć z masą żółtkową.Do masy można dodać kakao,czekoladę lub kawę.