motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Masa waniliowa do babeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobra masa do babeczek i nie tylko

Masa waniliowa do babeczek

Składniki:

Masa waniliowa do babeczek

 

  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 szkl mleka
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Masa waniliowa do babeczek
Do miski dajemy żółtka i cukier puder. Ucieramy. Następnie dajemy budyń z torebki i trochę mleka. Wszystko utrzeć na jednolitą masę, aby nie było grudek. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy przygotowaną masę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 2 min. cały czas mieszając. Odstawiamy, chłodzimy. Masa jest gotowa do napełniania babeczek.