Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mascarpone z chałwą i adwokatem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Waniliowy mascarpone, chałwa ciasteczko i adwokat

Mascarpone z chałwą i adwokatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mascarpone z chałwą i adwokatem

 

  • 300g mascarpone
  • mielona wanilia
  • 150g chałwy
  • 150ml adwokatu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50ml mleka
  • 100g mąki
  • 90g masła
  • 50g cukru
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • łyżeczka kakao
  • 30g wiórków kokosowych
  • mleczna czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mascarpone z chałwą i adwokatem
Masła utrzeć z cukrem, dodać mąkę, budyń, kakao i wiórki, wyrobić ciasto. Z ciasta wyciąć krążki i piec 15 min w 170 stop. W mleku rozpuścić żelatynę, przestudzić i dodać do adwokatu, powstałą galaretkę wylać na talerz i po zastygnięciu wyciąć krążki o rozmiarach ciasteczek. Mascarpone połączyć z wanilią, na środku talerza ustawić pierścień cukierniczy. Do środku włożyć grubą warstwę sera, na ser ciasteczko na nie pokruszona chałwa którą trzeba lekko ugnieść, po czym można usunąć obręcz. Na koniec ułożyć galaretkę adwokatową, całość udekorować czekoladowym krążkiem.
Mascarpone z chałwą i adwokatem
Za pomocą obręczy umieść ser na środku talerza.
Mascarpone z chałwą i adwokatem
Na krem z mascarpone ułóż ciastko i delikatnie dociśnij.
Mascarpone z chałwą i adwokatem
Na ciastko wyłóż pokruszoną chałwę i lekko ją ugnieć.
Mascarpone z chałwą i adwokatem
Na koniec połóż krążek galaretki adwokatowej i udekoruj całość czekoladowym krążkiem.

Tagi:

czekolada