Strona główna Maślaki duszone w śmietanie

Maślaki duszone w śmietanie

Grzyby « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Maślaki duszone w śmietanie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Maślaki duszone w śmietanie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Małe zdrowe kapelusze maślaków obrać ze skórki, szybko umyć i osączyć


trudność: łatwe
czas:

Maślaki duszone w śmietanie - SKŁADNIKI:

  • 50 dag maślaków
  • 5 dag masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szkl śmietany
  • natka pietruszki lub koperek

Maślaki duszone w śmietanie - PRZYGOTOWANIE:

Małe zdrowe kapelusze maślaków obrać ze skórki, szybko umyć i osączyć z wody. Do płaskiego naczynia włożyć masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, dobrze rozgrzać i włożyć całe niepokrojone kapelusze maślaków. osolic do smaku i dusic około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Sos powinien całkowicie odparować, wtedy zalać potrawę śmietaną i tylko doprowadzić do wrzenia. Grzyby podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Maślaki duszone w śmietanie (strona 1 z 1)  
lena

lena
offline

2008-10-20 16:35
pychotka-robiłam maślaczki ostatnio,ale zieleniny nie dodałam-ale gapa:(
Skomentuj
Oceń:
0
kasandra6

kasandra6
offline

2009-05-16 15:48
robię podobne pychotka
Skomentuj
Oceń:
0
Sarina

Sarina
offline

2009-12-14 14:51
przepyszne !
pozdrawiam !
i zapraszam do siebie :)
Skomentuj
Oceń:
0
kuchenka

kuchenka
offline

2010-10-28 08:43
Także robię takie danie, jednak zamiast maślaków uzywam podgrzybków. Danie wygląda przepysznie :)
Skomentuj
Oceń:
0
oszude

oszude
offline

2012-06-13 10:03
Już nie mogę sie doczekać na nie.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grzyby
Risotto z paluszkami surimi Makaron z kurkami Pilaw z grzybami
Proszek z leśnych grzybów Rydze smażone  na maśle Drożdżowiec z pieczarkami
Grillowany schab z duszonymi maślakami Marynowane maślaki Makaron z sosem ze świeżych podgrzybków
Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami Risotto z podgrzybkami

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane