Jak obierać maślaki?

  • 5

Maślaki mają śliską, nie zawsze łatwą do usunięcia skórkę. Pamiętacie jak żmudną czynnością jest ich obieranie? Ale jest na to sposób...

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Jak obierać maślaki?

Dlaczego maślaki trzeba obierać?

Maślaki obiera się nie z powodu trującej skórki tylko z powodu śluzu na niej. Jest ciężkostrawny i ma zwyczaj bardzo długo zalegać w przewodzie pokarmowym powodując dolegliwości gastryczne.

Polecamy przepis na grzyby leśne z jajkiem.

Łatwy sposób na obranie maślaków

Z dużymi sztukami nie ma problemu, ale te mniejsze? Brudne ręce i perspektywa kilku godzin roboty nad koszykiem może zniechęcić do ich zbierania. Ale jest na to sposób!

Moczy się całe maślaki, tylko po przycięciu końcówek trzonków, kilka godzin (można zostawić na noc) w 8-10% roztworze wody z solą kuchenną, po czym dokładnie płucze pod bieżącą wodą.

Solanka cały ten śluz rozpuszcza, wystarczy tylko spłukać resztki. A, i jeszcze jedno - niech was nie zwiedzie sucha skórka w czasie słonecznego dnia. Śluz tylko zasycha, a przy odrobinie wilgoci "puchnie" i kłopoty gotowe.

Maślaki obrane? Suszenie w piekarniku zajmuje ten sprzęt na długie godziny! Zobacz jak wybrać suszarkę do grzybów.